Panierowanie metody

Jak wszyscy doskonale wiemy odpowiednia prezentacja przynęty ma duży wpływ na sam efekt wędkowania. Często zastosowanie odpowiedniego koloru w konkretnym dniu potrafi diametralnie odmienić sytuację nad wodą.

Niejednokrotnie przekonałem się o tym na własnej skórze. Nie bez kozery zresztą w asortymencie firm produkujących przynęty wędkarskie znajduje się pełna gama kolorów. Żółte, pomarańczowe, czerwone przynęty to już wędkarski standard.

Skoro wyróżnik kolorem ma ogromne znaczenie, to czemu nie pójść o krok dalej. Wymyśliłem panierowanie metody. Sposób banalnie prosty, jedyną rzeczą potrzebną do wykonania takiej panierki jest dostępne we wszystkich sklepach wędkarskich, pieczywko fluo.

Pieczywko należy odpowiednio przygotować, albo wybrać spośród dostępnych drobno mielone. Jak w naszym sklepie takiego nie ma, możemy posłużyć się młynkiem do kawy, albo moździerzem.

Rozdrobnione (ale nie na proszek) pieczywko, zalewamy wodą i pozostawiamy na 10 do 20 sekund, po czym odlewamy wodę. Zapewni nam to odpowiednią kleistość naszej panierki. W trakcie łowienia, kiedy pieczywko nam lekko przeschnie, ponownie domaczamy je tym razem już dosłownie kilkoma kroplami wody.

Sposób samego panierowania jest banalnie prosty. Najpierw dobijamy nasz podajnik do metody przygotowanym method miksem, następnie do foremki wsypujemy pieczywko po czym odciskamy podajnik ponownie.

Pieczywko obsypuje się wokół podajnika, a jego wcześniejsze nawilżenie powoduje, że się nie unosi do góry, dzięki czemu nie wabi drobnicy.

Sposób stosowany przeze mnie od wielu lat, przy połowie gruntowych płoci, jazi, leszczy czy karpi. Koszt pieczywka to kilka złotych, a mamy pewność, że zainteresujemy żerujące ryby, a method secret zrobi resztę roboty.

autor. Tomasz Popłoński

5 miesięcy temu